Przyjemnego obdarowywania : )*


Nadziewane makaronowe muszle
- muszle makaronowe ok 20 szt
- cebula, ząbek czosnku
- przecier pomidorowy (500g) np Łowicz
- puszka tuńczyka kawałki w oleju
- garść zielonych oliwek
- dowolny ser żółty, starty
- sól, pieprz, słodka papryka

Drobno pokrojoną cebulę podsmażam na łyżce oliwy z oliwek, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojone oliwki oraz tuńczyka odcedzonego z zalewy. Po chwili wlewam przecier pomidorowy, dodaję przyprawy: sól, kolorowy pieprz i paprykę słodką. Duszę na małym ogniu, aż całość lekko zgęstnieje.
Muszle makaronowe gotuję w osolonej wodzie, chwilę krócej niż w przepisie. Odcedzam na durszlaku i odstawiam do ostygnięcia.

Na dno naczynia do zapiekania wykładam trochę farszu, układam ostygnięte muszle i małą łyżeczką je napełniam.
Posypuję cienką warstwą startego  sera żółtego, zapiekam ok 20 minut w 180 stopniach, posypuję resztą sera i jeszcze zapiekam przez chwilę, aż ser się rozpuści i zrumieni.



Komentarze

Prześlij komentarz