Poranki pachną jesienią, w porze obiadu ciągle lato



kurczak z papryką, pomidorami, mlekiem kokosowym i kuskusem
pierś z kurczaka
mleko kokosowe
3 ząbki czosnku, cebula
2 pomidory malinowe + kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji lub natka pietruszki
papryka czerwona i biała
s&p, 1 suszona papryczka chilli

na rozgrzaną dużą patelnię z oliwą wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodaję wyciśnięte ząbki czosnku i pokrojone w kostkę mięso
chwilę smażę, dokładam paski papryki i pomidory obrane ze skórki i pokrojone
duszę na małym ogniu
wlewam 3/4 puszki mleka kokosowego, przyprawiam solą, pieprzem, wkruszam papryczkę, gotuję chwilę, aż sos zgęstnieje
podaję z kuskusem wg przepisu Nigelli:
250 g kuskusu + 1/2 łyżeczki tymianku + 1/2 łyżeczki zgniecionych ziaren kminu rzymskiego
zalewam 400 ml bulionu (1/2 kostki warzywnej), przykrywam miskę folią spożywczą, po kilku minutach odkrywam, mieszam widelcem, dodaję soli i pieprzu i za radą Nigelli kilka łyżek sosu

Komentarze

  1. Idealnie-mam właśnie wolną puszkę mleka kokosowego... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to fajnie, że trafiłam:)
      u mnie mleko kokosowe zawsze na stanie i suszone pomidory i puszka tuńczyka i ostatnio ciasto francuskie:)

      Usuń

Prześlij komentarz