Ciepła kolacja. Ciasto francuskie i pieczarki. Fiolety, brązy i beże.


- 40 dkg pieczarek
- cebula czerwona, ząbek czosnku
- ciasto francuskie
- kawałek sera żółtego, wędzonego lub camemberta
- 1 jajko
 - suszona pietruszka, tymianek, sól i pieprz

cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oliwie, dodaję obrane i pokrojone pieczarki i rozgnieciony ząbek czosnku, duszę do odparowania płynu, przyprawiam solą, pieprzem, suszoną pietruszką i tymiankiem
piekarnik nagrzewam do 220 stopni
ciasto francuskie rozwijam i wycinam koła, ok 5-6 sztuk (od kubka lub miseczki), nakłuwam widelcem i smaruję rozkłóconym jajkiem, układam na papierze do pieczenia i zapiekam ok 10 minut
wyciągam wyrośnięte ciasto z piekarnika i na środek każdej pizzerki nakładam ser żółty i farsz (przy nakładaniu środek ciasta opada),  smaruję brzegi jajkiem i zapiekam jeszcze ok 10 minut w 200 stopniach
przepis stąd

Komentarze