Grissini. Cudownie krzywe i niedoskonałe. Enjoy! :)
3/4 szklanki przesianej mąki pszennej (lub pełnoziarnistej)
po 1/2 łyżeczki soli, cukru i drożdży instant
1/3 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki oliwy, kilka drobno posiekanych zielonych oliwek
miksuję blenderem (plastikową końcówką do ciasta) i odkładam ciasto do wyrośnięcia
rozwałkowuję na cienki placek, kroję w paski, lekko roluję w dłoniach i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję solą morską
piekę ok 15 minut w 180 stopniach
wersja druga: bez oliwek, posypane solą morską i rozmarynem
inspiracja z White Plate
3/4 szklanki przesianej mąki pszennej (lub pełnoziarnistej)
po 1/2 łyżeczki soli, cukru i drożdży instant
1/3 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki oliwy, kilka drobno posiekanych zielonych oliwek
miksuję blenderem (plastikową końcówką do ciasta) i odkładam ciasto do wyrośnięcia
rozwałkowuję na cienki placek, kroję w paski, lekko roluję w dłoniach i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję solą morską
piekę ok 15 minut w 180 stopniach
wersja druga: bez oliwek, posypane solą morską i rozmarynem
inspiracja z White Plate
Komentarze
Prześlij komentarz