tarta cebulowa
ciasto
140 g mąki pszennej, 30 g kaszy manny, 85 g masła, jajko, 1/3 łyżeczki soli
ciasto zagniatam, rozwałkowuję pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia,
wykładam do formy na tartę i wstawiam do lodówki
farsz
4 duże cebule siekam w pióra i podsmażam na oliwie, aż się zezłocą, posypuję solą i ziołami prowansalskimi
odstawiam do ostygnięcia
do przestygniętego farszu wbijam dwa jajka, dodaję sporą garść drobno startego sera długodojrzewającego typu parmezan, przyprawiam solą i kolorowym pieprzem
ciasto podpiekam 15 minut w 180 stopniach, wykładam farsz, posypuję jeszcze odrobiną sera i zapiekam kolejne 10-15 minut
przepis na ciasto do tarty - za Liską z whiteplate
Matko święta! Jak ja kocham tarty!!!! ;) niestety Bardzo Mądry Mężczyzna nie bardzo... wiem jadam rzadko... och...
OdpowiedzUsuńP.S. :) to samo co w Twoim komentarzu często słyszę od koleżanek w pracy, oczywiście tych, które mnie lubią ;p polecam się na przyszłość ;)
Ta tarta jest pyszna, krrruchutkie ciasto i "męski", bo cebulowy farsz. No zrób nie bądź taka:)
Usuńps będę czerpać garściami:)
ps 1 to inglot 383
pozdrówka!
A, i jeśli w nagłówku to Ty :) to świetny masz kolor lakieru :) co to? :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20131002/RZESZOW/131009958
OdpowiedzUsuńbedzie czad!!!!!!!
ślinka cieknie jak nie wiem co... a już po 21...
OdpowiedzUsuń