la la la la bim bim

"Jasminum" po raz tysięczny i kanapki z tym, co dobre. polecam:)


domowa wędlina drobiowa - weekendowe śniadania i kolacje
dwa duże pojedyncze filety z kurczaka - oczyszczone, umyte i osuszone
skrapiam oliwą z oliwek, nacieram rozgniecionym ząbkiem czosnku
i przyprawiam:
sól, pieprz,
papryka ostra i słodka (po ok 1/2 łyżeczki), majeranek (ok 1 łyżki)

przyprawione filety składam razem, jeden na drugi,  na odwrót tzn cieńszy koniec jednego na grubszy drugiego, wsypując pomiędzy - 1 łyżeczkę żelatyny
zawijam jak cukierek w 3-4 arkusze folii aluminiowej i odkładam do lodówki
następnego dnia nie rozwijając z folii układam w naczyniu żaroodpornym
piekarnik nagrzewam do 190 stopni, piekę mięso ok 40-50 minut i zostawiam w piekarniku do ostygnięcia, najlepiej do następnego dnia

aby na sobotnie śniadanie mieć tą wędlinę zamarynowałam w czwartek wieczorem,
a w piątek wieczorem upiekłam i zostawiłam w piekarniku na noc

inspiracja stąd



Komentarze

  1. wczoraj ogladalam na tvp polonia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obejrzałabym. ;)
    Hm przepis na wędlinę potrzebny od zaraz. Przymierzam się do domowego schabu...;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dostałam od mamy słoik powideł śliwkowych, nie wiadomo co lepsze:)
      piecz Kochana piecz i dziel się z koleżanką:))

      Usuń
  3. Uwielbiam Jasminum. Mam płytkę i od czasu do czasu oglądam:-) Eugenia i brat Zdrowko są nie do przebicia;-) Chlebek z masłem;) A pieczen wyglada cudnie! Pychotka:) Przesyłam pozdrowienia Joanno:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowa wędlina najlepsza! Często dostajemy od teścia, który robi. Smak - bez porównania!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz