wszystkiego dobrego

dla Was Kochani, na Święta.


ciasteczka z żurawiną i migdałami / Cranberry Noel

175 g masła 
75 g cukru (cukier puder i cukier brązowy)
1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli
1 łyżka mleka, 250 g mąki pszennej
40 g suszonej żurawiny, 30-40 g posiekanych migdałów

Masło ucieram  z cukrami dodaję sól i mleko, migdały, pokrojoną żurawinę, mąkę i wszystko dokładnie mieszam.
Ciasto dzielę na dwie  części, z każdej formuję ścisły wałeczek o średnicy ok. 4 cm, każdy z nich zawijam w folię i wkładam  do zamrażalnika na 20-30 minut.
Po wyjęciu z zamrażalnika wałeczki kroję na 5-7 mm plasterki. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia piekę ok.10-12 minut w 200 stopniach.   

przepis Marthy Stewart




Baby dwie, baby dwie, 
rosną już pod pierzyną, 
łapią smak. 
Pulchne baby dwie. 
Makutra, makutra, 
będzie nam aż do jutra
 tarła mak, tarła mak. 
A pod choinką łeb schyla w dół, 
otarty z kurzu osioł i wół. 
Kot ślepia mruży i pyszni się stół, 
biały stół. 
Jeszcze tatulo jemiołę,
 wieszają ponad stołem, 
bo się zda pod nią gęby dać. 
Jezusie, Jezusie, 
plamy są na obrusie, 
trza je prać, trza je prać.

tekst Wojciech Młynarski

Komentarze

  1. ...tak kochana, obie wiemy, że będzie pięknie, radośnie... :)
    Wszystkiego dobrego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis po raz kolejny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cranberry Noel, dawno ich nie robiłam a uwielbiam. Wszystkiego dobrego, bo przecież nadal mamy święta.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz