dla Was Kochani, na Święta.
175 g masła
75 g cukru (cukier puder i cukier brązowy)
1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli
1 łyżka mleka, 250 g mąki pszennej
40 g suszonej żurawiny, 30-40 g posiekanych migdałów
przepis Marthy Stewart
ciasteczka z żurawiną i migdałami / Cranberry Noel
75 g cukru (cukier puder i cukier brązowy)
1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli
1 łyżka mleka, 250 g mąki pszennej
40 g suszonej żurawiny, 30-40 g posiekanych migdałów
Masło ucieram z cukrami dodaję sól i mleko, migdały, pokrojoną żurawinę, mąkę i wszystko dokładnie mieszam.
Ciasto
dzielę na dwie części, z każdej formuję ścisły wałeczek o średnicy
ok. 4 cm, każdy z nich zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na 20-30
minut.
Po
wyjęciu z zamrażalnika wałeczki kroję na 5-7 mm plasterki. Układam je
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia piekę ok.10-12 minut w 200 stopniach. przepis Marthy Stewart
Baby dwie, baby dwie,
rosną już pod pierzyną,
łapią smak.
Pulchne baby dwie.
Makutra, makutra,
będzie nam aż do jutra
tarła mak, tarła mak.
A pod choinką łeb schyla w dół,
otarty z kurzu osioł i wół.
Kot ślepia mruży i pyszni się stół,
biały stół.
Jeszcze tatulo jemiołę,
wieszają ponad stołem,
bo się zda pod nią gęby dać.
Jezusie, Jezusie,
plamy są na obrusie,
trza je prać, trza je prać.
tekst Wojciech Młynarski
...tak kochana, obie wiemy, że będzie pięknie, radośnie... :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego.
Dzięki za przepis po raz kolejny :)
OdpowiedzUsuńCranberry Noel, dawno ich nie robiłam a uwielbiam. Wszystkiego dobrego, bo przecież nadal mamy święta.
OdpowiedzUsuń