znowu o chlebie?? :)

bo warto.
bo chcę zrobić komuś przyjemność.
bo chleb to ja, nie potrafię już inaczej. piekę dla nas. z miłością.


 

Orkiszowiec wieloziarnisty przepis za Truflą

Zaczyn:
2 łyżki zakwasu żytniego, 150g wody, 120g  mąki orkiszowej jasnej
mieszam przykrywam folią spożywczą i odstawiam na noc

Ciasto właściwe:
400 g mąki orkiszowej jasnej
cały zaczyn, 1/3 łyżeczki drożdży instant, 2 łyżeczki soli
330 g wody + 1 łyżka miodu
4 łyżki pestek dyni, 4 łyżki pestek słonecznika, 4 łyżki płatków owsianych
3 łyżki jasnego sezamu, 3 łyżki siemienia lnianego

Posypka: 1 łyżka pestek dyni, 1 łyżka pestek słonecznika, 1 łyżka płatków owsianych, 1 łyżka sezamu,  1/2 łyżki siemienia lnianego

składniki na ciasto miksuję hakami miksera, przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasto posypuję posypką i lekko wgniatam dłonią, odstawiam do wyrastania w ciepłe miejsce.
gdy ciasto wyrośnie spryskuję wodą wierzch chleba, by pestki i ziarna nie przypaliły się podczas pieczenia.
Piekę: 15 min. w 220st. C, zmniejszam na 190st.C i piekę kolejne 45 min.

*******************************************************

pasta tuńczykowa -  bohaterka drugiego planu
3 jajka ugotowane na twardo
puszka tuńczyka /  kawałki w oleju
mała puszka kukurydzy
pęczek szczypiorku
łyżka majonezu light, sól i pieprz

smacznego!


 

Komentarze

  1. Jeszcze lepszy z kaszą jaglaną!U nas królował przez miesiąc!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asia, ale ten przepis plus kasza jaglana czy inny?:))

      Usuń
  2. Kobieto, Joanno kochana :))
    Gdzie mi do Ciebie z chlebem...? :) Ale spróbuję. Drożdże instant??? Na pewno? :P
    Rozczuliłaś mnie tą szklanką herbaty w koszyczku. Chce taka szklankę i taki koszyczek. Musze poszperać w szafkach mamusi swojej .
    Tuńczyka lubię pod każda postacią, a w paście, z chlebem własnym to już w ogóle bardzo oj bardzo.
    Lecę na wywiadówkę... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też zwątpiłam w te drożdże... ;)

      Usuń
    2. No nie wytrzymam:)) Trufla to guru chlebowe. nie śmiałam nic zmieniać:)
      Kobitki zakasujcie rękawy i do dzieła:))
      Monia, czasem lubię być retro:)

      Usuń
    3. robię chleb regularnie, już od czerwca w ogóle nie kupuję. Ale absolutnie nie używam drożdży. Tylko i wyłącznie zakwas :)

      Usuń
  3. Pasty do chleba... Mmmmmmmm... najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak. to moje śniadania. wstyd przyznać z rzadka owsianka;)

      Usuń
  4. zdrowka dla Was z te 15 lat Dj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Dj:)) dostałam 15 przepięknych róż:)

      Usuń
  5. Robię dokładnie taką pastę i uwielbiam.
    Tylko za chleb muszę się jeszcze zabrać, tylko jak zwykle-czasu brak ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz