chleb miodowy 
wg Piotra Kucharskiego "Chleb - domowa piekarnia"

zaczyn:
- 2 łyżki zakwasu / słoik z zakwasem wyciągam z lodówki godzinę wcześniej, aby nabrał temperatury pokojowej
- 200 g mąki żytniej typ 2000
- 180 ml wody
mieszam w szklanej misce, przykrywam folią spożywczą i odstawiam na noc / 10-12 godzin

ciasto:
350 g zaczynu / dwie łyżki z zaczynu odkładam z powrotem do słoika z zakwasem
500 g mąki żytniej typ 720
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
4  łyżki miodu + 2 łyżeczki soli + 600 ml letniej wody
100 g siemienia lnianego - prażę na suchej patelni i studzę

wszystkie składniki mieszam hakami miksera i odstawiam do wyrośnięcia na dobrych parę godzin
gdy ciasto podniesie się, nabierze gąbczastej struktury przekładam do dwóch keksówek (20 cm)
wygładzam powierzchnię mokrą dłonią i znów odstawiam na 1-2 h,
gdy ciasto wyrośnie prawie do brzegów wierzch smaruję - łyżka miodu i łyżka wody
piekę minimum godzinę w 220 stopniach / piekarnik nawilżony lub kokilka z wodą
przechowuję zawinięty w ściereczkę, długo zachowuje świeżość i bardzo dobry!

Komentarze

Prześlij komentarz