Korzystając z dnia wolnego ..  piekę chlebki Nan.

- 250 g mąki + płaska łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki soli + 2 płaskie łyżeczki cukru
- 150 ml ciepłego mleka + 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Mieszam suche składniki,  wlewam cienkim strumieniem mleko z oliwą 

i zagniatam (używam blendera z końcówką do ciasta). Kulę smaruję oliwą
i wkładam do wyrośnięcia na około 30 minut do ciepłego, wyłączonego piekarnika. Ciasto dzielę na 6-8 części i wałkuję na cienkie placki (można posypać kminkiem lub sezamem i wgnieść w ciasto).  Nakłuwam widelcem 
i piekę krótko, kilka minut,  w piekarniku nagrzanym do 230 st. Gdy lekko brązowieją są gotowe, nie mogą się za bardzo przypiec bo wówczas są twarde.
Fajne. Polecam :) 
np. do dań z sosem gdzie można je namaczać :)
ja podałam z rybą, o której innym razem :)

Komentarze

  1. zrobilam wczoraj do zupy krem z brokułów, przepyszne polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie miłe słowa - miód na moje serce :)Dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz