Czosnek, cebula, ziemniak, serek topiony
zupa - krem - aksamit
zupa - krem - aksamit
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 3-4 ziemniaki
- 200 g serka topionego
- bulion warzywny, sól i pieprz
Jedną cebulę i pięć ząbków czosnku, pokrojonych niezbyt dokładnie duszę na łyżce masła.
Dolewam litr bulionu warzywnego i dodaję 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę.
Gotuję około 20-30 minut, dodaję 200 gr serka topionego (dałam śmietankowy i ementaler), mieszam chwilę, aż serki się rozpuszczą.
Wyłączam gaz, miksuję zupę, dodaję soli i pieprzu.
Ta aksamitna zupa bije na głowę wszystkie czosnkowe. I jak dla mnie nie wymaga już żadnych dodatków. Spróbujcie:)
Przepis zaczerpnięty stąd
Komentarze
Prześlij komentarz