Zupa z  czerwoną soczewicą. Co ty na to? 


- cebula,  kilka ząbków czosnku
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- puszka pomidorów bez skóry
- marchewka
- śmietanka UHT 12 %
- 2 cm kawałek imbiru
- bulion warzywny, sól, pieprz, sos sojowy, ocet winny, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy

Na maśle duszę cebulę pokrojoną w kostkę, 3 ząbki czosnku oraz starty imbir. Gdy cebula się zeszkli dodaję opłukaną na sicie soczewicę, chwilę duszę, przekładam  do garnka i zalewam bulionem warzywnym.
Dodaję marchewkę pokrojoną w plastry, zmiksowane pomidory z puszki,  listek laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego.
Zupę gotuję około 20 minut, pod koniec -  chlust śmietanki 12 %, sól i pieprz (nie żałuję), szczypta majeranku,  kilka kropel sosu sojowego i octu winnego.

Komentarze

Prześlij komentarz