Zupa z czerwoną soczewicą. Co ty na to?
- cebula, kilka ząbków czosnku
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- puszka pomidorów bez skóry
- marchewka
- śmietanka UHT 12 %
- 2 cm kawałek imbiru
- bulion warzywny, sól, pieprz, sos sojowy, ocet winny, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy
Na maśle duszę cebulę pokrojoną w kostkę, 3 ząbki czosnku oraz starty imbir. Gdy cebula się zeszkli dodaję opłukaną na sicie soczewicę, chwilę duszę, przekładam do garnka i zalewam bulionem warzywnym.
Dodaję marchewkę pokrojoną w plastry, zmiksowane pomidory z puszki, listek laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego.
Zupę gotuję około 20 minut, pod koniec - chlust śmietanki 12 %, sól i pieprz (nie żałuję), szczypta majeranku, kilka kropel sosu sojowego i octu winnego.
- cebula, kilka ząbków czosnku
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- puszka pomidorów bez skóry
- marchewka
- śmietanka UHT 12 %
- 2 cm kawałek imbiru
- bulion warzywny, sól, pieprz, sos sojowy, ocet winny, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy
Na maśle duszę cebulę pokrojoną w kostkę, 3 ząbki czosnku oraz starty imbir. Gdy cebula się zeszkli dodaję opłukaną na sicie soczewicę, chwilę duszę, przekładam do garnka i zalewam bulionem warzywnym.
Dodaję marchewkę pokrojoną w plastry, zmiksowane pomidory z puszki, listek laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego.
Zupę gotuję około 20 minut, pod koniec - chlust śmietanki 12 %, sól i pieprz (nie żałuję), szczypta majeranku, kilka kropel sosu sojowego i octu winnego.
Joanna pieprzu nie zaluje!!!!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń"..nie, nie żałuję przeciwnie bardzo ci dziękuję.." nananana
Usuń