Gotując z Nigellą.

"(..)czasem potrzebuję takiego rodzaju jedzenia, które działa kojąco, dodaje sił i sprawia, że świat wydaje nam się bezpieczny. To jest właśnie jedzenie tego pokroju; żaden posiłek nie odpędzi smutku, ale przyrządzony jak należy, uczciwie i z uczuciem, może nas wzmocnić." (..)
"Kiedy wybieram się na przyjęcie i mam przeczucie, że będą częstować tylko kwaśnym winem albo wrócę do domu głodna, gotuję tę potrawę i drepczę do kuchni zaraz po powrocie, żeby ją szybko podgrzać".
"Kuchnia-przepisy z serca domu" Nigella Lawson


Kurczak z soczewicą
opakowanie filetów z udźca kurczaka (lub pierś kurczaka)
3/4 szklanki zielonej soczewicy
marchewka, por, natka pietruszki
skórka otarta z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki suszonej mięty
łyżeczka musztardy Dijon
oliwa, s & p

na oliwie (u mnie czosnkowa) podsmażam marchewkę i pora, dodaję trochę posiekanej natki, skórkę cytrynową i miętę
po chwili dokładam soczewicę, a następnie musztardę i mięso
wlewam wodę (ok 1,5 szklanki), przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu ok 45 minut
doprawiam solą i pieprzem, posypuję natką pietruszki

Komentarze

  1. co prawda nie jadam mięsa, ale soczewicy mówię zdecydowanie TAK ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz