słoik z zupą, jabłko, dobrego dnia!



zupa warzywna pomidorowo-paprykowa
na oleju kokosowym (lub maśle klarowanym) podsmażam pokrojone  warzywa:
czosnek, por, 2 marchewki, czerwoną paprykę
przekładam do wrzącego bulionu warzywnego
dodaję karton przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej),
2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę, garść mrożonej fasolki szparagowej
oraz kilka łyżek czerwonej soczewicy, gotuję ok 3o minut
wciskam ząbek czosnku, dodaję listki bazylii, szczyptę tymianku, oraz soli i pieprzu

do zapamiętania:)
"Że też człowiek nigdy nie potrafi cieszyć się tym, co właśnie przeżywa, 
zawsze grymasi, zawsze niezadowolony. A życie mija." M. Musierowicz Dziecko piątku.

Komentarze

  1. Musierowicz dobra na wszystko ^^
    Taka zupka z kolei dobra na taki piątek, jak ten dzisiejszy, zimny, leniwy, senny ...
    Za mną "chodzi" szarlotka i Twoje marchewkowe (uwielbiam ten przepis!).

    To co ... ? Jeszcze chwil kilka i Trójkowa lista? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem otwieram Jeżycjadę na dowolnej stronie i przerzucam parę stron, lubię bardzo te powroty w sielski świat lat osiemdziesiątych.
      marchewkowe mówisz? ooo dawno było..
      słuchałaś? Mela króluje w pierwszej dziesiątce:)

      Usuń
  2. Zupa wyglada pysznie, przepis rowniez do zapamietania:)
    Ale szczegolnie cytyt powinnam wziasc na powaznie. Moze kiedys sie uda;)
    Udanego weekendu Asiu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powolny i ospały trochę ten weekend był..
      jeszcze taki cytat lubię z Jeżycjady - "lepiej czytać przy jedzeniu niż nie czytać wcale" hihi
      pozdrowiska!

      Usuń
  3. uhuh, piękna zupa, dobry patent ze słoikiem - do pracy zabierasz? Ja sobie ostatnio w słoikach transportuję smoothie, chyba muszę kupić coś lżejszego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smoothie taaak:)
      zupa do pracy oczywiście, zaopatrzyłam się w piękne słoiki i szaleję:))

      Usuń
  4. Uwielbiam paprykowo-pomidorowa!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz