Chili con carne, w wersji Chili con pollo (czyli z kurczakiem :)
Cebula, kilka ząbków czosnku,
dwa filety z kurczaka (u mnie zmielone ostrzami blendera)
pomidor, obrany ze skórki, pokrojony
koncentrat pomidorowy,
1/2 puszki kukurydzy i czerwonej fasoli
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra,
cynamon i cukier na czubek noża, odrobina
tortille pszenne
Cebulę i czosnek szklę na oliwie, dodaję mięso.
Gdy mięso jest miękkie dokładam pomidora i koncentrat pomidorowy, wlewam ok 3/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego. Chwilę duszę. Pod koniec wsypuję kukurydzę i opłukaną, odcedzoną czerwoną fasolę.
Doprawiam solą, pieprzem, łyżeczką papryki słodkiej, papryką ostrą, odrobiną cynamonu i cukru.
Przed podaniem posypuję serem żółtym.
W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Tortille tnę nożyczkami na osiem części każdą, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję solą morską i na kilka minut wkładam do piekarnika, aż zbrązowieją.
Spróbujcie :)
Cebula, kilka ząbków czosnku,
dwa filety z kurczaka (u mnie zmielone ostrzami blendera)
pomidor, obrany ze skórki, pokrojony
koncentrat pomidorowy,
1/2 puszki kukurydzy i czerwonej fasoli
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra,
cynamon i cukier na czubek noża, odrobina
tortille pszenne
Cebulę i czosnek szklę na oliwie, dodaję mięso.
Gdy mięso jest miękkie dokładam pomidora i koncentrat pomidorowy, wlewam ok 3/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego. Chwilę duszę. Pod koniec wsypuję kukurydzę i opłukaną, odcedzoną czerwoną fasolę.
Doprawiam solą, pieprzem, łyżeczką papryki słodkiej, papryką ostrą, odrobiną cynamonu i cukru.
Przed podaniem posypuję serem żółtym.
W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Tortille tnę nożyczkami na osiem części każdą, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję solą morską i na kilka minut wkładam do piekarnika, aż zbrązowieją.
Spróbujcie :)
Komentarze
Prześlij komentarz