Chili con carne, w wersji Chili con pollo (czyli z kurczakiem :)


Cebula, kilka ząbków czosnku,
dwa filety z kurczaka (u mnie zmielone ostrzami blendera)
pomidor, obrany ze skórki, pokrojony
koncentrat pomidorowy,
1/2 puszki kukurydzy i czerwonej fasoli
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, 
cynamon i cukier na czubek noża, odrobina

tortille pszenne

Cebulę i czosnek szklę  na oliwie, dodaję mięso.
Gdy mięso  jest miękkie dokładam pomidora i koncentrat pomidorowy, wlewam ok 3/4 szklanki wody lub bulionu warzywnego. Chwilę duszę. Pod koniec wsypuję kukurydzę i opłukaną, odcedzoną czerwoną fasolę.
Doprawiam solą, pieprzem, łyżeczką papryki słodkiej, papryką ostrą, odrobiną cynamonu i cukru.
Przed podaniem posypuję serem żółtym.

W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Tortille tnę nożyczkami na osiem części każdą, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję solą morską i na kilka minut wkładam do piekarnika, aż zbrązowieją.

Spróbujcie :)

Komentarze