Kupcie schab. Będzie pieczeń :)

1-1,5 kg schabu
łyżka soli + łyżka majeranku + łyżeczka pieprzu
1 cebula, 3 jabłka


Na suchej patelni podgrzewam sól, pieprz i majeranek.
Nacieram umyte, osuszone mięso ciepłą mieszanką, zawijam w folię 
i na godzinę wstawiam do lodówki.  
Następnie obsmażam na patelni, wkładam w rękaw do pieczenia 
i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po godzinie odwijam rękaw i dokładam pokrojone w ćwiartki jabłka i cebulę.
Piekę jeszcze pół godziny. Wyłączam piekarnik i zostawiam pieczeń 
w wyłączonym jeszcze przez 15 minut.
Jabłka z cebulą i wytworzonym sosem miksuję, dodaję śmietanki 12 %.

Jeśli chcemy schab na ciepło polewamy sosem jabłkowo-cebulowym.
Jeśli na zimno, to cienki plasterek posypany drobno pokrojonym czosnkiem na razowym pieczywie (ja wolę na zimno :)
Inspiracja, książka: Ewa Wachowicz "Ewa gotuje"

Komentarze