Fasoulada, grecka zupa  z fasoli i warzyw. Syci, rozgrzewa i smakuje :)


- fasolę "piękny jaś"ok 300 g, namoczoną przez 12 godzin, zalaną świeżą, zimną wodą gotuję na małym ogniu, około godziny, z łyżeczką soli
- na oliwę z oliwek wrzucam dwie pokrojone cebule, kilka ząbków czosnku, dwie marchewki, kawałek selera (lub kilka gałązek selera naciowego) i  dużo świeżego oregano
- gdy warzywa  zmiękną wlewam przecier pomidorowy (lub pomidory z puszki), doprawiam solą i pieprzem
- zawartość patelni dodaję do fasoli i gotuję jeszcze przez chwilę, jeśli potrzeba dodaję sól i pieprz, jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewam wody

Gordon proponuje podać posypaną natką pietruszki, z kawałkiem sera feta na wierzchu.
Inspiracja: Gordon Ramsay "Kuchnie świata"

Komentarze