Pizza biała,  na cienkim cieście



Ciasto:
- niepełna szklanka mąki pszennej, przesianej
- po 1/2 łyżeczki drożdży instant, cukru i soli
- 1/3 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki oliwy

wszystko mieszam blenderem, końcówką do ciasta, formuję kulę, smaruję odrobiną oliwy i zostawiam w  przykrytej misce na 1-2 godziny (ciasto wychodzi dość rzadkie, ale ładnie rośnie, wymaga podsypania maką sporej ilości, aby rozwalkować).
Po rozwałkowaniu ciasto  zostawiam,  ułożone  na papierze do pieczenia  do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Piekarnik, razem z blachą, na której będę piekła pizzę nagrzewam do 230 stopni (to jest ważne, aby blacha była bardzo dobrze nagrzana).

Przygotowuję farsz.
Łyżka serka białego,  łyżka jogurtu, ząbek czosnku, sól i pieprz, szczypta rozmarynu - takim sosem smaruję ciasto.
Cebulę  kroję w plasterki i podsmażam na oliwie.
Cukinię cienko kroję.
Warzywa układam na pizzy, skrapiam oliwą z oliwek i posypuję lekko serem żółtym lub mozarellą.
Pizzę umieszczoną na  papierze  do pieczenia przenoszę na gorącą blachę
i piekę krótko w 230 st. 
Smacznego:)

Komentarze

  1. Sakrbie a ja na diecie.......... jak moglas!! jedyne co z tego mogę to cukinia..D.

    OdpowiedzUsuń
  2. swietny pomysł z cukinią na pizzy . pychotka choć mojanie wyglądała tak ładnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. :) a ja wczoraj zrobiłam na tym cieście z szynką parmeńską, brak zdjęcia bo szybko znikła :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz