Ciabatta. Brzydka, pyszna bułka.


Przepis zaczerpnięty stąd.
W dużej misce, drewnianą łyżką łączę:
1/3 szklanki wody, 
2/3 szklanki mąki, 
1/2 łyżeczki drożdży instant. 
Miskę przykrywam folią i zostawiam do wyrośnięcia na noc.

Rano dodaję:
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki drożdży instant,
1,5 łyżeczki soli
1 i 3/4 szklanki wody.  
Zagniatam gładkie, ale kleiste ciasto. Przykrywam folią i odstawiam na kolejne 3 godziny. 
Po tym czasie ciasto przekładam na stolnicę obsypaną mąką.
Nie zagniatam, formuję prostokąt 25-30 cm, posypuję mąką i tnę radełkiem do pizzy na kwadraty.
Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypuję mąką, zostawiam do wyrośnięcia na 30 minut.
Nagrzewam piekarnik do 200 stopni, na dno piekarnika wrzucam kostki lodu, 
piekę około 20-30 minut.

A z  lekko podeschniętej ciabatty wychodzą pyszne grzanki:)

Komentarze

  1. kurcze Kochana po prostu nie wierze!!!!???? powoli stajeszsie moim idolem w każdej dziedzinie zycia!!!D.

    OdpowiedzUsuń
  2. no prosze prosze coraz ciekawiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ASIULA WCIAZ JESTES DLA MNIE NAJWAZNIWJSZA JEDNAJ MOJE ROZSTRZEPANIE I BRAK ORGANIZACJI DOPRAWADZAJA DO TAKIEGO STANU ZE BOJE SIE NAPISAC 4 DNI PO TWOIM SMSBO NIE WIEM CZY ODPISZESZ ...... ALE DZIS ZROBIE TWOJA CIABATE .... WYBACZ
    CYBA NIE MUSZE SIE PODPISYWAC ....
    TYLKO TAK DLA ZACHOWNIA FORMY tWOJA D.!

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham Cie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    zle kilometry dziela nas........

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz