Pomidorówka z kaszą jaglaną, ponoć najzdrowszą z kasz.



- kasza jaglana
- koncentrat pomidorowy, sok pomidorowy (u mnie mała butelka soku pomidorowego  pikantnego i mała wielowarzywnego)
- warzywa: marchewka, pietruszka, seler, ziemniak, cebula, czosnek
- zioła: tymianek, natka suszona i świeża, liście laurowe, ziele angielskie

Do 1 l wrzątku dodaję 3 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego
i 3 łyżki opłukanej kaszy jaglanej.
Po chwili dodaję dwie marchewki, pietruszkę, 1/2 selera i ziemniak pokrojony w kostkę. Gotuję na małym ogniu, doprawiam płaską  łyżeczką soli i suszoną zieloną pietruszką.
W międzyczasie na patelni na odrobinie oliwy z oliwek i masła duszę pokrojoną drobno cebulę i rozgnieciony  ząbek czosnku.
Gdy kasza i warzywa są miękkie dodaję zawartość patelni, łyżkę koncentratu pomidorowego i dwie szklanki soku pomidorowego, szczyptę suszonego tymianku, ewentualnie jeszcze  sól  i szczyptę brązowego  cukru.
Na talerzu posypuję natką pietruszki.

Komentarze

  1. http://ekomama.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=195:kasza-jaglana&catid=30:artykuy&Itemid=18 Kochana na taką zupe czekałam !!!! D.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz