"Chińczyk" w sosie słodko-kwaśnym.
- podwójny filet z kurczaka,
- marchewka, starta na tarce
- cebula, ząbek czosnku, pokrojone
- woreczek ryżu basmati i woreczek ryżu dziki & parboiled
- przyprawy, dodatki (olej sezamowy, przyprawa 5 smaków, miód, ocet winny, koncentrat pomidorowy, keczup, sól i pieprz)
- 2 łyżeczki oleju sezamowego (warto go kupić, dodaje "orientu" :) i łyżeczka przyprawy 5 smaków - w takiej mieszance ok godziny marynuję mięso pokrojone w kostkę
- w woku smażę cebulę, czosnek i piersi z kurczaka, zdejmuję z patelni
i odkładam na bok
- następnie do woka wsypuję ryż i wlewam partiami płyn (połączone w dzbanku: ok 500 ml wody, łyżka miodu, łyżka keczupu, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka octu winnego), duszę pod przykryciem
- po około 15-20 minutach dodaję marchewkę i mięso z cebulą, duszę jeszcze kilka minut, dodaję soli i pieprzu.
- podwójny filet z kurczaka,
- marchewka, starta na tarce
- cebula, ząbek czosnku, pokrojone
- woreczek ryżu basmati i woreczek ryżu dziki & parboiled
- przyprawy, dodatki (olej sezamowy, przyprawa 5 smaków, miód, ocet winny, koncentrat pomidorowy, keczup, sól i pieprz)
- 2 łyżeczki oleju sezamowego (warto go kupić, dodaje "orientu" :) i łyżeczka przyprawy 5 smaków - w takiej mieszance ok godziny marynuję mięso pokrojone w kostkę
- w woku smażę cebulę, czosnek i piersi z kurczaka, zdejmuję z patelni
i odkładam na bok
- następnie do woka wsypuję ryż i wlewam partiami płyn (połączone w dzbanku: ok 500 ml wody, łyżka miodu, łyżka keczupu, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka octu winnego), duszę pod przykryciem
- po około 15-20 minutach dodaję marchewkę i mięso z cebulą, duszę jeszcze kilka minut, dodaję soli i pieprzu.
Komentarze
Prześlij komentarz