Kontynuując temat wiosennych zup. Barszcz z botwiny. Gotowałyście już w tym "sezonie" :)?


- pęczek botwiny
- 1-2 buraki oraz garstka buraczków suszonych (dodają koloru)
- dwie marchewki
- pęczek koperku
- bulion warzywny (kostka warzywna winiary)
- sól i pieprz
- mały jogurt naturalny i łyżeczka mąki
- łyżeczka masła

Botwinę płuczę bardzo dokładnie, kroję liście i łodygi, buraczki z botwiny oczyszczam i kroję na pół. Buraki oraz marchewki obieram i kroję drobno.
W głębokiej patelni na łyżeczce masła duszę botwinę, dodaję buraki oraz marchewkę. Po chwili, przekładam zawartość patelni do gorącego bulionu warzywnego. Gotuję ok 30 minut. 
Pod koniec gotowania dodaję posiekany koperek, suszone płatki buraczków,  sporo soli i pieprzu. Jogurt zmieszany z łyżeczką mąki łączę z  odrobiną wywaru i przez sitko wlewam do zupy.

Komentarze

  1. a jogurt si enie wazy?? czy dlatego tez to sitko?
    bo ja mam z tym problem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robię tak jak moja mama, i się nie warzy:) do kubka wlewam trochę jogurtu naturalnego, łyżeczka mąki, chochelka gorącej zupy i przez sitko do garnka, mieszam, gotuję z dwie minuty i jest ok:)

      Usuń

Prześlij komentarz