Lazania z mięsem. Vino tinto w kieliszku. Wieczory lubię najbardziej.


2 cebule, 4-5 ząbków czosnku
ok 50 dkg mięsa mielonego
makaron lasagne ok 3/4 opakowania 500 g
mały koncentrat pomidorowy 30 %
sól, pieprz, oregano, bazylia (świeża)
ser żółty

na oliwie z oliwek szklę cebule pokrojone w drobną kostkę, dodaję mięso
mieszam rozdrabniając mięso, gdy jest usmażone, wlewam szklankę wody i koncentrat pomidorowy,
wyciskam ząbki czosnku, dodaję sól, pieprz do smaku, pocięte listki bazylii i szczyptę oregano, duszę pod przykryciem około 10 minut
naczynie żaroodporne smaruję odrobiną oliwy, układam warstwę suchego makaronu, mięso, znów makaron i tak 3-4 warstwy, na wierzchu powinien być makaron,
wlewam pół szklanki wody, posypuję cienką warstwą sera żółtego i oregano
przykrywam naczynie folią aluminiową i zapiekam 40 minut w 180 stopniach, wyłączam piekarnik i jeszcze zostawiam na około 30 minut

Komentarze

  1. Huana!! zastanawiam sie czy Twoja lasania byla dla Wlochów czy po prostu tak Ci sie udalo. ja calym sercem wczoraj trzymalam za nich kciuki niestety skakal szczesliwy z wygranej tylko moj G....(bardzo czesto mamy rozne pogaldy...:):) ) w kazdym razie wymaiatsz tymi przepisami
    z miloscia Twoja D,!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Droga D. niezmiennie Twoje komentarze cieszą i rozśmieszają :)))) LOVE

      Usuń
  2. http://magicznydomek.blogspot.com/ KOchana wejdz tam koniecznie a moze znasz ... ja jestem zauroczona i niech nie zmyla Cie pocztakowe wpisy kosmetykow ogladaj dalej i dalej ja juz tak ponad pol godz siedze a wydaje mie sie ze dopiero 5 min minelo koniecznie musialam sie z Toba podzielic ,troche przypomina mi Ciebie gdzies tam daleko...milego dnia Twoja D.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz