Siódma rano, przed pracą.  Aromat oliwy i czosnku roznosi się po klatce schodowej. 


- pół opakowania makaronu np muszelki
- brokuł
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
- 4-5 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki
- ok 15 dkg sera pleśniowego np pyszny dor blue

makaron gotuję w osolonej wodzie al dente

brokuły moczę w zimnej wodzie z łyżką soli, opłukuję i wrzucam na wrzątek z łyżeczką soli i szczyptą cukru, gotuję 8-10 minut, przepłukuję bardzo zimną wodą - tak ugotowane zachowują kolor


w głębokiej patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję czosnek i paprykę, po kilku minutach dokładam makaron i brokuły oraz ser pleśniowy pokrojony w kostkę, mieszam, wyłączam gaz i zostawiam chwilę pod przykryciem

Komentarze

Prześlij komentarz