Listopadowe "mam ochotę na.."

Galaretka z kurczaka (ok 6 miseczek)
2 udka (ćwiartki) z kurczaka
włoszczyzna
żelatyna (opakowanie na 1l)
w zależności od chęci i smaku: kilka łyżek groszku konserwowego i kukurydzy, kilka różyczek ugotowanego brokuła, jajko na twardo

na małym ogniu około 1,5 godziny gotuję wywar z mięsa i warzyw (marchewka, pietruszka, seler, por, ząbek czosnku) z 1,5 łyżeczki soli, kilkoma ziarnami pieprzu i listkiem laurowym
po tym czasie mięso wyciągam, gdy ostygnie rozdrabniam, ugotowaną marchewkę kroję w plasterki

litr wywaru przecedzam przez sito wyłożone gazą, przyprawiam jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem, przecedzony wywar doprowadzam do wrzenia, wyłączam gaz i wsypuję żelatynę intensywnie mieszając

w miseczkach układam warzywa i mięso, delikatnie wlewam bulion z żelatyną
po kilku godzinach w lodówce galaretka jest gotowa 

Komentarze