Risotto z szynką szwarcwaldzką i natką pietruszki. Pysznie, do syta.


- cebula
- szklanka ryżu arborio
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- kolorowy pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki

w głębokiej patelni  na łyżce oliwy z oliwek szklę drobno pokrojoną cebulę, posypuję świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, wsypuję ryż, 
gdy ryż  stanie się szklisty wlewam chochelkę bulionu i systematycznie dolewam partiami pozostały bulion, duszę pod przykryciem,
na osobnej patelni smażę bez tłuszczu szynkę pokrojoną w kostkę (1-2 plastry zostawiam de dekoracji)
po około 20 minutach, gdy ryż jest miękki i kremowy,  dodaję szczyptę gałki muszkatołowej, wysmażoną szynkę oraz garść posiekanej natki pietruszki, mieszam całość, na chwilę zostawiam pod przykryciem

Komentarze

Prześlij komentarz