Papryka i czosnek opiekane w piekarniku pachną niesamowicie. Ciepło zarumienia policzki.
Z miseczką aromatycznej zupy na kolanach oglądam "Siostrę twojej siostry". 
Spokojny wieczór.


Zupa z pieczonej papryki
2 papryki czerwone i 2 papryki żółte
cebula, 5 ząbków czosnku
bulion warzywny, oliwa z oliwek, sól, pieprz, tymianek, liście laurowe

papryki myję, kroję na pół i oczyszczam z gniazd nasiennych, układam skórką do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję pędzelkiem odrobiną oliwy z oliwek, posypuję solą i tymiankiem, obok układam ząbki czosnku w łupinach
opiekam ok 40-50 minut w piekarniku na opcji grill w 200 stopniach, po tym czasie papryki wkładam do foliowej torebki na około 15-20 minut, a gdy ostygną obieram ze skórki

cebulę kroję w piórka, szklę na oliwie, przekładam do gorącego bulionu warzywnego
dodaję dwa listki laurowe, szczyptę tymianku, wyciśnięty z łupin czosnek i obrane papryki
zupę gotuję około 20 minut, dodaję soli i pieprzu do smaku, wyjmuję listki laurowe i miksuję
przepis od Liski


Komentarze

Prześlij komentarz