grzybki marynowane
1 kg grzybków (u mnie maleńkie podgrzybki - mogą być także pieczarki)
zalewa octowa:
2 szklanki wody, 1/2 szklanki octu, łyżka soli, łyżeczka cukru,3 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego i pieprzu, płaska łyżeczka gorczycy
umyte grzyby wkładam do garnka, zalewam wrzątkiem, dodaję dużą szczyptę soli i gotuję 10 minut, po czym odcedzam i przelewam zimną wodą
składniki zalewy zagotowuję
w wyparzonych słoikach układam grzyby, zalewam gorącą zalewą octową, zakręcam i układam do góry dnem do wystudzenia
przepis stąd
Dałabym się pokroić za słoik takich grzybków. Uwielbiam. Na grzyby chodziłam z rodzicami odkąd pamiętam, a grzybki w occie to dla mnie najlepszy sposób ich konsumowania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam jesiennie !
poprosze jeden!!!D:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie przepisy lubię, proste i szybkie :)
OdpowiedzUsuńuśmiech poprosze!!D:):)
OdpowiedzUsuńMówisz masz! :)))
UsuńO jak pięknie wyglądają gotowe słoiki :)
OdpowiedzUsuń♥ grzyby ;-)
OdpowiedzUsuń