Bigos
1 kg kapusty kiszonej (u mnie Sandomierska)
0,5 kg piersi kurczaka
0,5 kg pieczarek
cebula
sos sojowy, sól, pieprz, kminek
mięso kroję w kostkę, zalewam sosem sojowym, odstawiam
kapustę przepłukuję na sicie i siekam, umieszczam w garnku, wlewam 2 szklanki wrzątku, gotuję na małym ogniu
po ok godzinie dodaję podsmażoną, posiekaną cebulę, następnie pieczarki i mięso - wszystko to podsmażam na oliwie, każdy składnik oddzielnie
doprawiam solą, pieprzem, kminkiem i ewentualnie sosem sojowym, jeśli potrzeba dolewam wrzątku
po około dwóch godzinach bigos-nie bigos jest gotowy:)
przepis stąd
Smacznie rozpoczynamy poniedziałek :) Kochana Joasia.... :)
OdpowiedzUsuńNo i wiadomo co będzie u mnie kolejnym pysznym daniem obiadowo-kolacyjnym :)
Cała przyjemność po mojej stronie:))
UsuńTe czerwone kawałki w miseczce to marchewka z kapusty? ;)
UsuńYhy :) bo kapusta sandomierska jest taka "podrasowana" :)
UsuńGłodna, głodna ja! Lecę do kuchni zainspirowana oszustwem! Z tym że tarta miała dziś być, może w trakcie lotu do kuchni wybór nastąpi;) Oszustwo jednak mnie nęci i kręci ...;))
OdpowiedzUsuńOszustwo jest wysublimowane i pełne smaku. Nęci pieczarką i kurczaczkiem. Pachnie podczas gotowania na pół bloku. Zapełnia brzuch i grzeje pieprzem:))
UsuńMiłych wyborów:)) cóż szkodzi jedno i drugie poczynić..
Niezła wersja. Na ten zimowy czas musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńUwielbiam jeśli po powrocie z pracy jest w lodówce coś co można odgrzać w kilka minut. Zaparzam zieloną i rozkoszuję się wertując nową Kuchnię w międzyczasie.)
UsuńO tak, lubię gotowe obiady czekające na mnie w lodówce. Zwłaszcza zupy, zwłaszcza zimą :)
UsuńLubię takie oszustwa. Niby na szybko, a jak smacznie. A kapustą z pieczarkami (dla mnie w wersji bez mięsa) nigdy nie pogardzę.
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa Twojej kuchni bezmięsnej.. podziel się jakimś przepisem:)
Usuńdzień dobry to bedzie lepszy dzień .... dziekuje za wczoraj!! :) Ta od tortu....
OdpowiedzUsuńzawsze i zawsze za rogiem lepszy dzień, do usług! :)))))
Usuń