dzień dobry!:)




chleb z płatkami owsianymi
1 szklankę płatków owsianych (nie błyskawicznych), 30 g drożdży, 1 szkl ciepłego mleka, 1 szkl ciepłej wody,
1 łyżkę brązowego cukru - mieszam i odstawiam na 30minut

łączę:
przesiane 500 g mąki (najczęściej pełnoziarnista, orkiszowa i odrobina żytniej razowej), czubatą łyżeczkę soli, łyżeczkę rozmarynu lub kminku
dodaję rozczyn drożdżowy i chlust oliwy, miksuję ciasto hakami miksera 2-3 minuty i odstawiam na 30 minut przykryte folią spożywczą

przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej masłem, wysypanej bułką i otrębami owsianymi,  wyrównuję ciasto łyżką (jest dość gęste), odstawiam na ok godzinę, po czym stukam foremką w blat
smaruję wyrośnięty chleb jajkiem,  posypuję np siemieniem lnianym i pestkami dyni
piekę ok godziny w 200 st., wyciągam na kratkę i wstawiam na chwilę do wyłączonego, ale wciąż gorącego piekarnika dla skórki pysznie chrupiącej

inspirowany przepisem Agnieszki Maciąg 

Komentarze

  1. 30g drożdży suchych czy zwykłych?
    Bardzo łatwy przepis koniecznie do wypróbowania! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, ze latwiutki:-) drożdże świeże jakoś wole od suchych. Tylko nie zapomnij stuknac foremka w blat, chleb szybko rosnie i tak zapobiegam dziurze w środku. Daj znac czy wyszedl:-)

      Usuń
    2. kiedy tą foremką stuknąć w blat Joasiu...? :)

      Usuń
    3. Monia:-) stuknac jak wyrosnie, pamietasz jak pisalam, ze pyszny ale szukam patentu..tak wiec jak wyrosnie, stukam, smaruje jajkiem i bach do piekarnika:-)

      Usuń
  2. Jeden z moich od dawna niezrealizowanych planów: chleb. Taki łatwy, to może i mi wyjdzie...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapisuje przepis :) uwielbiam domowy chleb

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja prawie nie kupuję chleba:) zapisz i spróbuj koniecznie.

      Usuń
  4. Joanno, moja grupo wsparcia :) Chciałabym kiedyś zjeść z Toba choć jedno śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz