chleb z płatkami owsianymi
1 szklankę płatków owsianych (nie błyskawicznych), 30 g drożdży, 1 szkl ciepłego mleka, 1 szkl ciepłej wody,
1 łyżkę brązowego cukru - mieszam i odstawiam na 30minut
łączę:
przesiane 500 g mąki (najczęściej pełnoziarnista, orkiszowa i odrobina żytniej razowej), czubatą łyżeczkę soli, łyżeczkę rozmarynu lub kminku
dodaję rozczyn drożdżowy i chlust oliwy, miksuję ciasto hakami miksera 2-3 minuty i odstawiam na 30 minut przykryte folią spożywczą
przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej masłem, wysypanej bułką i otrębami owsianymi, wyrównuję ciasto łyżką (jest dość gęste), odstawiam na ok godzinę, po czym stukam foremką w blat
smaruję wyrośnięty chleb jajkiem, posypuję np siemieniem lnianym i pestkami dyni
piekę ok godziny w 200 st., wyciągam na kratkę i wstawiam na chwilę do wyłączonego, ale wciąż gorącego piekarnika dla skórki pysznie chrupiącej
inspirowany przepisem Agnieszki Maciąg
30g drożdży suchych czy zwykłych?
OdpowiedzUsuńBardzo łatwy przepis koniecznie do wypróbowania! Dziękuję :)
Prawda, ze latwiutki:-) drożdże świeże jakoś wole od suchych. Tylko nie zapomnij stuknac foremka w blat, chleb szybko rosnie i tak zapobiegam dziurze w środku. Daj znac czy wyszedl:-)
Usuńkiedy tą foremką stuknąć w blat Joasiu...? :)
UsuńMonia:-) stuknac jak wyrosnie, pamietasz jak pisalam, ze pyszny ale szukam patentu..tak wiec jak wyrosnie, stukam, smaruje jajkiem i bach do piekarnika:-)
UsuńJeden z moich od dawna niezrealizowanych planów: chleb. Taki łatwy, to może i mi wyjdzie...;)
OdpowiedzUsuńNa pewno wyjdzie. Do nowalijek jak znalazł:)
Usuńzapisuje przepis :) uwielbiam domowy chleb
OdpowiedzUsuńJa prawie nie kupuję chleba:) zapisz i spróbuj koniecznie.
UsuńJoanno, moja grupo wsparcia :) Chciałabym kiedyś zjeść z Toba choć jedno śniadanie :)
OdpowiedzUsuńGrupa wsparcia mówi dobranoc:-)
Usuń