bo warto.
bo chcę zrobić komuś przyjemność.
bo chleb to ja, nie potrafię już inaczej. piekę dla nas. z miłością.
Zaczyn:
2 łyżki zakwasu żytniego, 150g wody, 120g mąki orkiszowej jasnej
mieszam przykrywam folią spożywczą i odstawiam na noc
Ciasto właściwe:
4 łyżki pestek dyni, 4 łyżki pestek słonecznika, 4 łyżki płatków owsianych
Posypka: 1 łyżka pestek dyni, 1 łyżka pestek słonecznika, 1 łyżka płatków owsianych, 1 łyżka sezamu, 1/2 łyżki siemienia lnianego
składniki na ciasto miksuję hakami miksera, przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
pasta tuńczykowa - bohaterka drugiego planu
3 jajka ugotowane na twardo
puszka tuńczyka / kawałki w oleju
mała puszka kukurydzy
pęczek szczypiorku
łyżka majonezu light, sól i pieprz
smacznego!
bo chcę zrobić komuś przyjemność.
bo chleb to ja, nie potrafię już inaczej. piekę dla nas. z miłością.
Orkiszowiec wieloziarnisty przepis za Truflą
2 łyżki zakwasu żytniego, 150g wody, 120g mąki orkiszowej jasnej
mieszam przykrywam folią spożywczą i odstawiam na noc
400 g mąki orkiszowej jasnej
cały zaczyn, 1/3 łyżeczki drożdży instant, 2 łyżeczki soli
330 g wody + 1 łyżka miodu4 łyżki pestek dyni, 4 łyżki pestek słonecznika, 4 łyżki płatków owsianych
3 łyżki jasnego sezamu, 3 łyżki siemienia lnianego
Posypka: 1 łyżka pestek dyni, 1 łyżka pestek słonecznika, 1 łyżka płatków owsianych, 1 łyżka sezamu, 1/2 łyżki siemienia lnianego
składniki na ciasto miksuję hakami miksera, przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasto posypuję posypką i lekko wgniatam dłonią, odstawiam do wyrastania w ciepłe miejsce.
gdy ciasto wyrośnie spryskuję wodą wierzch chleba, by pestki i ziarna nie przypaliły się podczas pieczenia.
Piekę: 15 min. w 220st. C, zmniejszam na 190st.C i piekę kolejne 45 min.
*******************************************************
pasta tuńczykowa - bohaterka drugiego planu
3 jajka ugotowane na twardo
puszka tuńczyka / kawałki w oleju
mała puszka kukurydzy
pęczek szczypiorku
łyżka majonezu light, sól i pieprz
smacznego!
Jeszcze lepszy z kaszą jaglaną!U nas królował przez miesiąc!
OdpowiedzUsuńAsia, ale ten przepis plus kasza jaglana czy inny?:))
UsuńKobieto, Joanno kochana :))
OdpowiedzUsuńGdzie mi do Ciebie z chlebem...? :) Ale spróbuję. Drożdże instant??? Na pewno? :P
Rozczuliłaś mnie tą szklanką herbaty w koszyczku. Chce taka szklankę i taki koszyczek. Musze poszperać w szafkach mamusi swojej .
Tuńczyka lubię pod każda postacią, a w paście, z chlebem własnym to już w ogóle bardzo oj bardzo.
Lecę na wywiadówkę... :)
też zwątpiłam w te drożdże... ;)
UsuńNo nie wytrzymam:)) Trufla to guru chlebowe. nie śmiałam nic zmieniać:)
UsuńKobitki zakasujcie rękawy i do dzieła:))
Monia, czasem lubię być retro:)
robię chleb regularnie, już od czerwca w ogóle nie kupuję. Ale absolutnie nie używam drożdży. Tylko i wyłącznie zakwas :)
UsuńPasty do chleba... Mmmmmmmm... najlepsze!
OdpowiedzUsuńo tak. to moje śniadania. wstyd przyznać z rzadka owsianka;)
Usuńzdrowka dla Was z te 15 lat Dj
OdpowiedzUsuńdzięki Dj:)) dostałam 15 przepięknych róż:)
UsuńRobię dokładnie taką pastę i uwielbiam.
OdpowiedzUsuńTylko za chleb muszę się jeszcze zabrać, tylko jak zwykle-czasu brak ;)