curry

takie smaki takie kolory.


curry z kurczakiem i soczewicą
duży filet z kurczaka
mała cebula
czerwona pasta curry TaoTao
100 g czerwonej soczewicy
puszka mleka kokosowego
mała papryczka chili
kilka kostek mrożonego szpinaku w liściach/lub świeży


na oliwie podsmażam pokrojoną cebulę oraz paski kurczaka, dodaję łyżkę pasty curry, opłukaną soczewicę
po chwili  puszkę  mleka kokosowego i taką samą ilość wrzątku
gotuję na małym ogniu około 20 minut
gdy soczewica jest miękka dorzucam kostki szpinaku i  pokrojoną papryczkę chili bez pestek, zostawiam na ogniu jeszcze kilka minut,  przyprawiam solą i pieprzem
inspiracja

Komentarze

  1. Uwielbiam curry z mlekiem kokosowym i chili. Sam kolor rozgrzewa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi odpowiadał taki niedzielny obiad, i cieszę się, że mąż nie protestował;)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne połączenie...zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szarość za oknem trzeba jakoś przełamać. plus babka piaskowa. mniam:)

      Usuń
  4. Nigdzie nie widziałm tej pasty-muszę poszukać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://taotao.pl/produkty_taotao/id,43,czerwona_pasta_curry_taotao.html
      o taka. chyba w tesco ją kupiłam. po otwarciu słoiczka można długo przechowywać w lodówce. orient:)

      Usuń
    2. Do czego jeszcze używasz?

      Usuń
    3. niech pomyślę..robię jeszcze takie curry warzywne Nigelli. ale najczęściej jeśli pasta curry to i mleko kokosowe i papryczka chili. o i do zupy jeszcze, o do tej
      http://joannastudio.blogspot.com/2014/04/deszczowa-niedziela.html

      Usuń

Prześlij komentarz