chleb drwala

myślę sobie, iż  ten chleb to mógłby wziąć ze sobą drwal idąc na wycinkę do lasu,
przełożyć grubym plastrem boczku i zapić Żubrem. taki to właśnie chleb;)
ciężki, syty, ciemny i kwaśny.


chleb żytni z kaszą gryczaną i orzechami włoskimi
wg Piotra Kucharskiego "Chleb - domowa piekarnia"

zaczyn:
- 2 łyżki zakwasu / słoik z zakwasem wyciągam z lodówki godzinę wcześniej, aby nabrał temperatury pokojowej
- 200 g mąki żytniej typ 2000
- 180 ml wody
mieszam w szklanej misce, przykrywam folią spożywczą i odstawiam na noc / 10-12 godzin

ciasto:
350 g zaczynu / dwie łyżki z zaczynu odkładam z powrotem do słoika z zakwasem
100 g mąki żytniej typ 2000
500 g mąki żytniej typ 720
woreczek 100 g ugotowanej kaszy gryczanej / kasza musi być zimna i dobrze odsączona
100 g grubo pokrojonych orzechów włoskich lub laskowych
2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu
500 ml wody

wszystkie składniki mieszam hakami miksera i pod przykryciem odstawiam do wyrośnięcia na dobrych parę godzin
gdy ciasto podniesie się, nabierze gąbczastej struktury przekładam do dwóch keksówek (20 cm) masło + bułka tarta, wygładzam powierzchnię mokrą dłonią, ściśle przykrywam folią spożywczą i znów odstawiam na 1-2 h
wierzch smaruję białkiem i piekę minimum godzinę w 220 stopniach / piekarnik nawilżony lub kokilka z wodą,
studzę na kratce

PS zdarza się, że jeden bochenek zamrażam, zawijając w folię spożywczą, a następnie aluminiową
gdy potrzebuję wyciągam na noc odwijając z folii, a rano mam chleb gotowy do zjedzenia

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. wciąż ta sama, na murku, przy wicince lasu, z łopatką wosku w ręku, z gorącym chlebem w tle, w kabaretkach i przy butelce wina. mua!

      Usuń
  2. A z tą folią to jakiś cudowany patent?ja po prostu zamrażam w reklamówce ;) i zawsze piekę po dwie porcje, zeby miec na cąły tydzień

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asia,nie wiem czy cudowny, nauczyłam się od Nigelli i tak czynię ;)

      Usuń
  3. Melodia Cię nie opuszcza w temacie pieczenia chleba :) Cudowna jesteś Joanno :)))))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny jak zawsze. Widać, że masz rękę do chlebów.
    Zamarzył mi się taki z masłem i kakao albo Inką ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzien dobry Joanno , czyżby za mało czasu na nowe posty?:) tęsknimy!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślałam, że nikt tu nie zagląda.. dzień dobry Moja Droga D.!

      Usuń
    2. Jak nie zagląda... ;) Pozdrawiam, życzę dobrego nastroju, słońca i wspaniałego początku lata! Stała Czytelniczka A.

      Usuń
    3. Nawzajem! z serducha całego:)

      Usuń

Prześlij komentarz