jabłkowo-rozmarynowe według przepisu Nigelli. ciężkie, złociste, idealne na rowerowe popołudnie:)
skubane na drewnianej ławeczce gdzieś w terenie, popite cydrem, pośród kolorów lata.
ciasto jabłkowo-rozmarynowe
1 duże jabłko lub dwa małe / obrane pokrojone w kostkę + łyżeczka brązowego cukru + łyżeczka masła
+ łyżka soku z cytryny + mała gałązka rozmarynu
wszystkie składniki duszę kilka minut pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, wyjmuję gałązkę rozmarynu
i odstawiam do ostudzenia
220 g miękkiego masła
100-120 g białego cukru (w oryginalnym przepisie 150 g) + łyżka brązowego cukru do posypania
3 jajka
300 g mąki pszennej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża gałązka rozmarynu
zimne jabłka miksuję z masłem i cukrem, dodaję jajka, gdy masa jest puszysta, miksując na najniższych obrotach dodaję stopniowo mąkę z proszkiem
ciasto wykładam do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia,
posypuję brązowym cukrem i układam gałązkę rozmarynu
piekę w 170 stopniach około 1 h, ciasto odstawiam w foremce na kratce, aż ostygnie
smacznego!:)
skubane na drewnianej ławeczce gdzieś w terenie, popite cydrem, pośród kolorów lata.
ciasto jabłkowo-rozmarynowe
1 duże jabłko lub dwa małe / obrane pokrojone w kostkę + łyżeczka brązowego cukru + łyżeczka masła
+ łyżka soku z cytryny + mała gałązka rozmarynu
wszystkie składniki duszę kilka minut pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, wyjmuję gałązkę rozmarynu
i odstawiam do ostudzenia
220 g miękkiego masła
100-120 g białego cukru (w oryginalnym przepisie 150 g) + łyżka brązowego cukru do posypania
3 jajka
300 g mąki pszennej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża gałązka rozmarynu
zimne jabłka miksuję z masłem i cukrem, dodaję jajka, gdy masa jest puszysta, miksując na najniższych obrotach dodaję stopniowo mąkę z proszkiem
ciasto wykładam do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia,
posypuję brązowym cukrem i układam gałązkę rozmarynu
piekę w 170 stopniach około 1 h, ciasto odstawiam w foremce na kratce, aż ostygnie
smacznego!:)
Rozmaryn i jabłka w cieście. Niezłe połączenie! :)
OdpowiedzUsuńpycha!:)
OdpowiedzUsuńJablka kocham, rozmaryn tez moze to wlasnie ciasto dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńTwoje wyglada super:)
koniecznie muszę zrobić! Jestem totalnie zakochana w rozmarynie, mam zresztą na parapecie i balkonie, więc korzystam dość często.
OdpowiedzUsuńJoasiu, dzisiaj robie twoje ciasto:) Zobaczymy jak mi wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuń