Risotto z wędzonym łososiem. Kremowe. Koi duszę i ciało:)


- ryż do risotto arborio
- wędzony łosoś, 100g
- pół papryki czerwonej
- czosnek, sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz
- bulion warzywny (w ilości 1 część ryżu : 3 części bulionu)
- śmietanka 12%, łyżka łososiowego serka Tartare

Na oliwę z oliwek wciskam 4-5 ząbków czosnku, dodaję ryż arborio ok. 3/4 szklanki i stopniowo, po chochelce, dolewam bulion warzywnego.
Duszę pod przykryciem dodając paprykę czerwoną pokrojoną w paski, a gdy ryż jest miękki, dodaję chlust śmietanki, łyżkę  serka łososiowego  i łososia wędzonego, trochę zostawiam do dekoracji. 
Wyłączam gaz doprawiam solą i pieprzem, sokiem z cytryny,  zostawiam chwilę pod przykryciem.

Komentarze

  1. Cześć Joanno chciałam sie pochwalić po prostu po babsku- na sylwestra wszystko wyszło boskie !!! pierozki pojawiły sie na stole i minute później nie było juz ani jednego !!! pozdrawiam hanna

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć Hanno, nawet nie wiesz jak mnie cieszą takie komentarze:) babskie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i ciepło pozdrawiam, zza biurka w pracy i kubka kawy z mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz