Risotto z wędzonym łososiem. Kremowe. Koi duszę i ciało:)
- ryż do risotto arborio
- wędzony łosoś, 100g
- pół papryki czerwonej
- czosnek, sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz
- bulion warzywny (w ilości 1 część ryżu : 3 części bulionu)
- śmietanka 12%, łyżka łososiowego serka Tartare
Na oliwę z oliwek wciskam 4-5 ząbków czosnku, dodaję ryż arborio ok. 3/4 szklanki i stopniowo, po chochelce, dolewam bulion warzywnego.
Duszę pod przykryciem dodając paprykę czerwoną pokrojoną w paski, a gdy ryż jest miękki, dodaję chlust śmietanki, łyżkę serka łososiowego i łososia wędzonego, trochę zostawiam do dekoracji.
Wyłączam gaz doprawiam solą i pieprzem, sokiem z cytryny, zostawiam chwilę pod przykryciem.
- ryż do risotto arborio
- wędzony łosoś, 100g
- pół papryki czerwonej
- czosnek, sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz
- bulion warzywny (w ilości 1 część ryżu : 3 części bulionu)
- śmietanka 12%, łyżka łososiowego serka Tartare
Na oliwę z oliwek wciskam 4-5 ząbków czosnku, dodaję ryż arborio ok. 3/4 szklanki i stopniowo, po chochelce, dolewam bulion warzywnego.
Duszę pod przykryciem dodając paprykę czerwoną pokrojoną w paski, a gdy ryż jest miękki, dodaję chlust śmietanki, łyżkę serka łososiowego i łososia wędzonego, trochę zostawiam do dekoracji.
Wyłączam gaz doprawiam solą i pieprzem, sokiem z cytryny, zostawiam chwilę pod przykryciem.
mniam!
OdpowiedzUsuńCześć Joanno chciałam sie pochwalić po prostu po babsku- na sylwestra wszystko wyszło boskie !!! pierozki pojawiły sie na stole i minute później nie było juz ani jednego !!! pozdrawiam hanna
OdpowiedzUsuńCześć Hanno, nawet nie wiesz jak mnie cieszą takie komentarze:) babskie :)
OdpowiedzUsuńi ciepło pozdrawiam, zza biurka w pracy i kubka kawy z mlekiem :)
OdpowiedzUsuń