te dni

pierwsze dni stycznia są nostalgiczne i spokojne, pełne udanych zakupów i spokoju w sercu. smutku. nadziei. przeczytanych stron książki o  namiętnościach i wzajemnie splecionych losach  mieszkańców placu d'Arezzo. kulinarnych odkryć jak choćby ten groszek ptysiowy, z piekarnika, a nie ze sklepowej półki.
z tą zupą było pysznie.


groszek ptysiowy wg Ani Starmach / przepis na jedną dużą blachę

w rondelku doprowadzam do wrzenia 
100 ml wody i 30 g masła, 
dodaję szczyptę soli 
i 75 g mąki pszennej
mieszam łyżką przez chwilę, aż składniki się połączą
odstawiam z ognia, dodaję  kolejno dwa jajka miksując
ciasto przekładam do sztywnego foliowego woreczka (np takiego do mrożonek) odcinam róg 
i na blachę wyłożoną papierem wyciskam groszki
piekę 30 minut w 170 stopniach (pod koniec z termoobiegiem, aby się zrumieniły)


Komentarze

  1. Uwielbiam groszek ptysiowy-wypróbuję z pewnością!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachwyca łatwość otrzymania pysznego dodatku do zupy i kojące działanie formowania kulek:)

      Usuń
  2. Ania część która? :)
    Pierwszy raz widzę tak zgrabniutki groszek ptysiowy!
    A zupę znam, a jakże, szczególnie dobra na "dzień po" spotkaniu klasowym na przykład :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania część trzecia:) jeśli kuleczka może być zgrabniutka to ja jestem?!:))

      Usuń
  3. Cudowności jak zawsze u Ciebie
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Emmo i wzajemnie, choć świeży malo używany rok sypnął mrozem i hojnie katarem dobrze jest:)

      Usuń
  4. Ja w styczniu czuje sie jakos tak blogo i bezpiecznie. :) I oby w tym roku to uczucie zostalo na dluzej;) Pozdrawiam cieplutko Joasiu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Groszek zapisuję do zrobienia a Tobie Szczęśliwego Noweo Roku życzę !!

    OdpowiedzUsuń
  6. groszek ptysiowy uwielbiam...i dodawałabym go najchętniej do kazdej zupy :)
    a te miseczki gdzie nabyłaś ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miseczki Duka 4 sztuki w komplecie każda inna:)

      Usuń
  7. Pysznie, książkowo. Pięknie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz